Skip to content

Midtvejsrapport: Alle hold er nu halvvejs i grundspillet

Facebook
Foto: Thorfoto

Alle hold i Basketligaen har nu spillet ti kampe i dette års grundspil. Sidste hold, der manglede at krydse grundspillets midterpunkt var Bakken Bears, der i weekenden var i aktion mod BC Copenhagen.

Således er vi nu nået halvvejs i årets grundspil i Basketligaen, og i den anledning vil vi i denne artikel samle op på, hvad status er i landets bedste række ved at lave en kort gennemgang af hvert hold.

Indledningsvist kan vi tage et kig på stillingen i Basketligaen, hvor der blot er et enkelt hold, der fortsat er ubesejret.

Foto: Basketfotografen – Sebastian Breum – Grafik: Basketligaen

Ingen har knækket koden til at slå Bakken Bears – endnu

De forsvarende danske mestre har fortsat fra hvor de slap i Basketligaen i sidste sæson, har vist stor styrke og er fortsat uden et nederlag halvvejs inde i grundspillet – dog har der været et par undtagelser, hvor den ubesejrede stime har været truet, blandt andet en kamp mod Randers Cimbria, hvor Bakken leverede et vildt comeback, men Bakken har vist klassen, når det gjaldt og holdt stimen kørende.

Ti kampe spillet, ti sejre. Det kan aarhusianerne være meget tilfredse med.

I europæisk regi har Bjørnebanden haft knap så meget succes, hvor de led et tidligt exit i FIBA Europe Cup, men da muligheden for deltagelse i European North Basketball League bød sig, greb Bakken den, og derfor har de altså ikke udelukkende fokus på Basketligaen det næste stykke tid.

Bakken er startet sæsonen i European North Basketball League med en sejr mod Svendborg Rabbits, og de danske mestre blev kun bedre og bedre som sæsonen i FIBA Europe Cup skred frem, og det tegner godt for deltagelsen i den europæiske turnering.

Fra et dansk hold, der spiller europæisk, til et andet

I skrivende stund sidder Svendborg Rabbits, Basketligaens andet europæiske mandskab, på andenplads i Basketligaen. Sydfynboerne har lige så mange sejre som Bakken Bears, men Rabbits har også tabt to kampe og har altså spillet 12 kampe kontra Bakkens ti.

Kaninerne ligner et hold med stort potentiale, men selvom der er optur på Sydfyn har det ikke været helt gnidningsfrit hidtil i denne sæson.

I kølvandet på holdets første kamp i European North Basketball League mod Landstede Hammers fra Holland måtte Svendborg nemlig fyre to af deres spillere, Ty Flowers og Greg Elliott, som ifølge Fullcourt.dk tog på casino natten inden den vigtige europæiske kamp og kom hjem til hotellet sent på natten.

Dette fik den effekt, at Svendborg skulle ud og finde to erstatninger, men den opgave har de til gengæld løst rigtig godt, ser det ud til. Ud gik Flowers og Elliott, og ind kom Dylan Penn og Dylan Van Eyck, og Dylan gange to har set rigtige gode ud i deres første kampe i Svendborg-uniformen.

Amerikanske Dylan Penn har indtil videre kun to kampe under bæltet, mens Dylan Van Eyck har spillet fire kampe, og i disse var den hollandske landsholdsspiller så god, at han formåede at spille sig på SPORT LIVE´s månedens hold for november.

Velkommen til Basketligaen, Van Eyck.

I Europa har Svendborg imidlertid fået en svær start med tre nederlag i tre kampe, men det havde de gående ind til turneringen også forventet.

Gage Davis viser vejen for HIC

På ligaens tredjeplads befinder Horsens IC sig.

De Gule hentede i sommer amerikanske Gage Davis tilbage til klubben, og Davis har i den første halvdel af sæsonen levet op til forventningerne med stort spil. Davis har været garant for point og må regnes som en af de førende kandidater til prisen som ligaens Most Valuable Player.

Efter de første 11 kampe snitter Davis 22,1 point, 10,3 rebounds, 2,9 assists og 1,4 steals. Davis skyder dertil 43% bag trepointslinjen og over 50% fra gulvet.

Derudover har den danske landsholdsspiller Leonardo Carlino også leveret flere rigtig flotte præstationer.

Leonardo Carlino har sammen med Gage Davis været en af HICs største profiler i sæson 2023/24 – Foto: MJ Horsens

Østjyderne har spillet 11 kampe, hvori det er blevet til otte sejre og tre nederlag. Nederlagene er de blevet tildelt af Bakken Bears, der slog dem med 94-87, og Svendborg Rabbits, der har slået dem to gange med henholdsvis 80-77 og 75-81.

Horsens IC ligger på en delt tredjeplads sammen med det næste hold i denne gennemgang, der ligesom HIC har tabt tre ud af 11 kampe.

Sidste sæsons sølvvindere indtager fjerdepladsen

Team FOG Næstved, sidste sæsons sølvvindere, mistede forud for sæson 2023/24 deres to danske profiler Mathias Bak Christensen, der var holdets anfører, og Martin Poulsen, der begge skiftede til BC Copenhagen, hvor de har fået en god start.

Holdet fra Sydsjælland har som tidligere nævnt tabt tre ud af 11 kampe, og alle disse fik de lige efter hinanden. Først tabte de med to point til Svendborg Rabbits efterfulgt af to forholdsvis store nederlag til Horsens IC og Bakken Bears.

Inden da havde de vundet seks i rap, blandt andet over Randers Cimbria, men november-måned, der bød på tre nederlag og en enkelt sejr, rykkede rundt på tabellen i Basketligaen, og her gik Næstved den forkerte vej.

Næstved har i tidligere sæsoner lavet flere udskiftninger i truppen i løbet af første halvdel af grundspillet, men det har ikke været tilfældet i denne sæson, og det må være en indikation på, at alle i og omkring klubben tror på, at holdet kan rykke sig yderligere i løbet af sæsonen.

Turbulent første halvdel – men Steven Green er brandvarm

Fælles for de fire hold, der allerede har været under luppen, er, at de har formået at slå bund seks i ligaen.

Det samme kan dog ikke siges om Randers Cimbria, der tidligt på sæsonen blev det første offer for en stor overraskelse. I deres tredje kamp i sæsonen tabte de nemlig til BC Copenhagen, anført af en brandvarm Mathias Bak Christensen, efter overtid med 104-95. Randers´ nederlag til Copenhagen er fortsat sæsonens største overraskelse.

Randers fik en dårlig start på sæsonen med tre nederlag i fem kampe, men siden er det gået i den rigtige retning med fem sejre og et enkelt nederlag. Deres helt store stjerne Steven Green har taget sit spil til nye højder og er ligesom Gage Davis en af favoritterne i MVP-kapløbet.

Green scorede i sidste uge 52 point og slog dermed Brandon Thomas´ rekord for flest point i en kamp i Basketligaen. Det kan du læse mere om her.

Randers har haft en turbulent første halvdel af grundspillet, og i sidste uge tog de afsked med cheftræner Martin Knezevic, der kun kortvarigt var i spidsen for kronjyderne. Foreløbig er det Charlie Burgess og Mike Nielsen, der danner trænerduo, mens mulighederne for en erstatning til Knezevic undersøges.

Derudover har Randers også haft pengepungen fremme og hentet sidste sæsons årets forsvarsspiller i Basketligaen, Bakary Camara, tilbage til klubben efter et mindre vellykket ophold i Frankrig.

Duellen om sjettepladsen

Der er kamp om placeringerne i Basketligaen, og nu kommer vi til en spændende duel. Ligaens sjetteplads, den sidste adgangsgivende plads til Playoff A, sidder Værløse Blue Hawks foreløbigt på, men de må deles om den med deres store konkurrent BC Copenhagen, der ligesom Værløse har fem sejre og seks nederlag i sæsonen.

Værløse Blue Hawks og BC Copenhagen står netop overfor hinanden på søndag den 17. december, og der er vigtige point på spil.

Husk at alle kampe fra Basketligaens kan ses på Stiften.dk

Værløse Blue Hawks, der umiddelbart ligner et af ligaens mest sammentømrede mandskaber, har leveret flot spil, og særligt trioen bestående af Karl Boje Formann, Adam Heede-Andersen og Mikkel Hauge har været uerstattelige for Værløse.

Mathias Bak scorede 35 point i sejren mod Randers –
Foto: Matthias Storgaard – Stuntdouble Media

Værløses nærmeste konkurrent om sjettepladsen, BC Copenhagen, har, som vi tidligere har kunnet erfare, leveret sæsonens hidtil største overraskelse med sejren mod Randers Cimbria i starten af sæsonen.

BC Copenhagen har ligesom Værløse vist lovende takter, og holdets anfører, Andy Ramirez, Mathias Bak Christensen, Martin Poulsen og Mr. Double-double Durell Vinson har været uhyre vigtige for Nørrebroholdet, der også tæller adskillige spændende danske talenter.

Den aarhusianske talentfabrik

På ottendepladsen ligger Bears Academy, og den unge bjørnebande er i høj grad et spændende hold krydret med masser af talent. Med en gennemsnitsalder på bare 18 år er Bears Academy ligaens yngste mandskab med Holbæk-Stenhus lige hælene med en gennemsnitsalder på 19 år, og statistikken taler sit tydelige sprog. Udvikling er i højsædet hos Bears Academy.

Og det kan man da sige, vi fik set, da Bears Academy sendte den bare 14-årige Oskar Skaaning på banen til sin debut i Basketligaen i en kamp mod Svendborg Rabbits. Med debuten blev Skaaning, der har en fortid i FC Barcelonas ungdomsafdeling, den yngste debutant i Basketligaens historie.

Bears Academy har i indeværende sæson besejret BK Amager to gange og BMS Herlev en enkelt gang, mens de har haft det svært mod den forventede top syv.

BMS Herlev formår nok ikke at gentage sidste sæson

Sidste sæsons helt store overraskelse i Basketligaen har ikke just formået at leve op til sidste sæsons resultater, men det er nok heller ikke nogen særlig stor overraskelse.

BMS Herlev ligger i skrivende stund på niendepladsen med bare to sejre og otte nederlag.

I sidste sæson gik de gennem grundspillet med imponerende 11 sejre og ni nederlag, men med afgangen af stjernespillerne Marqus Marion, der er taget på college, hvor han spiller for Wake Forest, Eamonn Joyce, August Haas og Andreas Mortensen, der er skiftet til Svendborg Rabbits, er holdet naturligvis blevet svækket.

Derfor er det ikke blevet til mange sejre, men som sæsonen skrider frem bliver de bedre, og måske bliver den sidste halvdel af grundspillet væsentlig bedre.

Amerikanske Jaden Edwards har indtil videre været i aktion tre gange for Herlev-holdet, og Edwards har imponeret stort med et snit på 22,3 point og 11,7 rebounds per kamp.

Holbæk har nappet to sejre

Det næstsidste hold er ligaens næstyngste trup, Holbæk-Stenhus, der ligesom BMS Herlev har vundet to kampe, mens Holbæk dog har tabt ni kampe sammenlignet med Herlevs otte.

Det unge akademi-hold, der meldte sin ankomst i Basketligaen i sidste sæson, har haft det svært i sæson 2023/24, men har formået at slå både BK Amager og Bears Academy. Sidstnævnte sejr var lidt af en overraskelse.

Men for Holbæk-Stenhus er det ligesom hos Bears Academy spillernes udvikling, der er førsteprioriteten.

Derfor er en kæmpe afklapsning på 25 point ikke nødvendigvis ensbetydende med, at spillerne kan se frem til en kæmpe skideballe af cheftræner Matias Camino nede i omklædningsrummet – med mindre de ikke har levet op til deres aftaler og fulgt taktikken, selvfølgelig.

BK Amager stadig uden sejr

Denne gennemgang rundes med ligaens foreløbige sorteper, BK Amager, og Amagerkanerne har haft det rigtig svært. BK Amager er det eneste hold tilbage uden sejr, men de var lige ved at få hul på bylden, da de mødte Holbæk-Stenhus midt i oktober-måned.

Amager måtte dog se sig besejret med ét point, 83-84. Inden da havde de spillet et par forholdsvis tætte kampe, men siden det bitre nederlag til Holbæk er det nærmest kun gået én vej, og det er bagud. Siden har de tabt med 63 point til Horsens IC, 52 til Svendborg Rabbits, er røget ud af pokalturneringen mod BC Copenhagen, der slog dem med 25 point, og senest tabt til Bears Academy med hele 103-67.

Men det er heller ikke helt uden grund, at de har det svært. Amager mangler nemlig en af de bærende kræfter på holdet i form af Tomas Bjarkason, som har været under kniven og er ude et par måneder endnu. Bjarkason var i sommer udtaget til det danske landshold, så der er tale om en markant profil, de må undvære et par måneder mere.

Men der er håb forude, for fornyligt gav de debut til deres nye amerikaner Andrew Sims, der har spillet to kampe i Amager-uniformen.

Vi er nu nået til vejs ende i denne gennemgang. Husk, at du kan se alle kampe fra Basketligaen på Jysk Fynske Mediers hjemmesider, såsom Stiften.dk.

Flere artikler

19. september går det løs

Kampprogrammet for 2024/25 sæsonen er næsten på plads og forventes endelig klar inden for 14 dagen. Dog kan vi allerede nu løste

Sådan spilles BL 2024/25

Sæsonen 2024/25 afvikles med de samme 11 hold som i sidste sæson og der spilles efter følgende plan. GrundserienAlle 11 hold møder

Bakken Bears er dansk mester

Bakken Bears har gjort det igen. Bakken Bears er for ottende sæson i træk dansk mester. Det er 22. gang, at Bakken