Skip to content

Onsdag skrives der dansk baskethistorie – to danske klubber mødes i europæisk duel

Facebook

Hver gang Bakken Bears repræsenterer Danmark i Europa er det en stor ting.

De forsvarende danske mestre har gang på gang gjort dansk basket stolte og været gode repræsentanter, men de har været alene om det ude i det store udland – indtil i år.

Svendborg Rabbits besluttede nemlig, at de ville følge i fodsporene på aarhusianerne og ud og spille europæisk basketball i form af deltagelse i den private liga European North Basketball League, forkortet ENBL.

Indtil videre har sydfynboerne spillet to kampe i Europa, der har mundet sig ud i to nederlag, men Svendborg leverede særligt i den ene kamp en rigtig stærk indsats, de kunne være tilfredse med – trods det blev til nederlag.

I mellemtiden deltog Bakken Bears i FIBA Europe Cup, men Bjørnenes europæiske kampagne i sæson 2023/24 blev en kort en af slagsen.

Bakken Bears, der tre gange tidligere har stået i en semifinale i FIBA Europe Cup, fik en svær start på det indledende gruppespil i turneringen og led et tidlig exit, hvilket må siges at være atypisk for Bakken i FIBA Europe Cup.

Bakken Bears sluttede til gengæld gruppespillet i FIBA Europe Cup med to sejre i træk, hvoraf den ene kom mod det stærke portugiske hold FC Porto, hvilket vi vender tilbage til.

Men det korte af det lange var, at Bakken Bears var færdige i Europa for denne sæson.

Farvel FIBA Europe Cup – Goddag ENBL

Og så alligevel ikke.

I sidste uge smed Bakken Bears nemlig en bombe, da de kunne offentliggøre, at de tilsluttede sig Svendborg Rabbits i European North Basketball League.

Bjørnebanden var stadig sultne efter europæisk basket og takkede ja til at træde ind i ENBL med øjeblikkelig virkning.

Pludselig var ENBL endnu et dansk hold rigere, og Bakken Bears skulle ikke bruge lang tid på at overveje beslutningen om at takke ja til tilbuddet om ENBL, kunne klubbens administrerende direktør, Michael Piloz, fortælle til Bakkens hjemmeside.

“Det er i vores DNA at gå efter store oplevelser og europæisk succes, og da vi fik en invitation til at indtræde i ENBL, tog det os meget kort tid at sige ja. Både fans, kommercielle partnere og spillere kommer til at få flere af de hele specielle europæiske aftener,”

Bakken Bears træder nu ind i ENBL´s gruppe A, der består af Bristol Flyers (England), Uniclub Casino Juventus (Litauen), Polski Cukier Start Lublin (Polen), Landstede Hammers (Holland), Tartu Ülikool Maks & Moorits (Estland), Spartak Pleven (Bugarien) og sidst men ikke mindst Svendborg Rabbits.

Ja, du læste rigtigt.

Bakken Bears og Svendborg Rabbits, Basketligaens to fanebærere i europæisk basket i denne sæson, skal nu ikke blot krydse klinger i Basketligaen eller den danske pokalturnering.

Dansk baskethistorie

En ny æra med dansk deltagelse i europæisk basket starter onsdag aften, hvor Bakken Bears debuterer i ENBL, og modstanderen er ingen ringere end Svendborg Rabbits. Derfor bliver der samtidig skrevet dansk baskethistorie, da det aldrig før er sket, at to danske hold mødes i en international turnering.

Det historiske møde mellem Svendborg Rabbits og Bakken Bears finder sted i Rise Sparekasse Arena på Sydfyn og sættes igang kl. 19:00.

I søndags var der forpremiere på onsdagens europæiske duel, da Bakken Bears og Svendborg Rabbits stod overfor hinanden i landspokalturneringen i en kamp om deltagelse i årets Final Four. De danske mestre fra Smilets By tog pladsen i Final Four og uddelte bøllebank til Svendborg, der for at sige det mildt fik en ringe optakt til onsdagens kamp i ENBL.

Kaninerne blev kørt ud af banen og tabte med svimlende 122-61.

Onsdag hedder modstanderen igen Bakken Bears, og Rabbits skal forsøge at komme op på hesten igen mod ENBL-debutanterne.

Den europæiske kamp mellem Svendborg Rabbits og Bakken Bears kan ses på SPORT LIVE og Jysk Fynske Mediers hjemmesider.

Ingen europæisk sejr endnu til Svendborg

Kigger vi på Svendborgs hidtige kampe i ENBL, er det blevet til to nederlag på henholdsvis 15 og 40 point.

Nederlaget på 15 point fik de i Holland mod Landstede Hammers, men trods de komfortable cifre kunne Svendborg være deres indsats bekendt. Svendborg fik en fin debut, men måtte nøjes med at vende hjem til Danmark uden point.

Turen til Holland kostede imidlertid også to af deres spillere jobbet grundet en hændelse dagen inden kampen mod Hammers, men siden har Svendborg skrevet under med to nye spillere i navnebrødrene Dylan Van Eyck og Dylan Penn.

Dylan og Dylan står begge foran deres europæiske Svendborg-debut mod Bakken Bears, men udover dette har de også det til fælles, at de har fået en fin start på opholdet i Svendborg. Den hollandske landsholdsspiller Dylan Van Eyck har indtil videre spillet tre kampe i Basketligaen og har vist stort potentiale. Den lange hollænder snitter 16,7 point, 11,7 rebounds og 5,7 assists per kamp for Svendborg i Basketligaen.

Også Dylan Penn, der indtil videre har blot en enkelt kamp i Basketligaen under bæltet, har vist potentiale for Svendborg. Penn, der inden ankomsten på Sydfyn var på flere NBA G League-klubbers radar, debuterede for Svendborg mod BMS Herlev, hvor han noterede sig for 13 point, to rebounds, én assists og et steal i 19 minutter på banen.

Dylan gange to var altså ikke med, da Svendborg spillede deres første hjemmekamp i ENBL mod Polski Cukier Start Lublin, og det var tydeligt, at der manglede lidt bredde på Rabbits-bænken, der i fraværet af de to fyrede amerikanske spillere var præget af dansk talenter.

Start Lublin sejrede med 62-102 på dansk grund, og efter kampen fangede Fullcourt.dk Svendborgs cheftræner, Mads Andersen, til et interview, som du kan se herunder.

Svært europæisk sæsonstart for Bakken Bears

Ligesom Svendborg havde Bakken det svært i de første kampe i Europa.

Bakken Bears startede egentlig ud med at deltage i kvalifikationen til Basketball Champions League, niveauet over FIBA Europe Cup, men denne glippede. Derfor blev det til FIBA Europe Cup i denne sæson, og som tidligere nævnt er det jo en turnering, Bakken har nydt godt med succes i.

I holdets første kampe i FIBA Europe Cup i år skulle man dog kigge langt efter succes. Sæsonen i FIBA Europe Cup startede ud med et smalt nederlag på seks point til tyrkiske Manisa, hvilket ingenlunde var nogen katastrofe. Tværtimod viste Bakken, at de kunne matche op med et stærkt europæisk hold, der forventes at kunne gå lang i turneringen, og det var opløftende.

Desværre for Bakken var det først i deres femte europæiske opgør, at de endelig fik smagt sejrens sødme, men på det tidspunkt var det for sent. Førnævnte Manisa og FC Porto var allerede stukket af i turneringens gruppe E.

FC Porto kæmpede mod netop Manisa i kampen om direkte kvalifikation til anden runde via førstepladsen i gruppen, men portugisernes chancer for at sikre førstepladsen blev forringet af Bakken Bears, der hjemme i Sparekassen Danmark Basketball Center leverede en kamp, de fremmødte tilskuere sent vil glemme.

Efter et dramatisk opgør, der først blev afgjort efter to overtidsperioder, slog Bears Porto med 113-99, og dette nederlag skulle vise sig at blive dyrt for Porto. Manisa sejrede nemlig i deres efterfølgende kamp mod Porto og sikrede sig førstepladsen for næsen af holdet fra Porto.

Bakken rundede en for kort sæson i FIBA Europe Cup af med en sejr i Sverige mod Norrköping Dolphins, og denne sendte faktisk Bakken Bears op på tredjepladsen i FIBA Europe Cup. Tredjepladsen fik dog ingen betydning.

Men alt i alt var det tydeligt, at som gruppespillet i FIBA Europe Cup skred frem, blev Bakken Bears bedre, og derfor bliver de alt andet lige et spændende hold at følge i ENBL.

Flere artikler

19. september går det løs

Kampprogrammet for 2024/25 sæsonen er næsten på plads og forventes endelig klar inden for 14 dagen. Dog kan vi allerede nu løste

Sådan spilles BL 2024/25

Sæsonen 2024/25 afvikles med de samme 11 hold som i sidste sæson og der spilles efter følgende plan. GrundserienAlle 11 hold møder

Bakken Bears er dansk mester

Bakken Bears har gjort det igen. Bakken Bears er for ottende sæson i træk dansk mester. Det er 22. gang, at Bakken